Ulkona siis, kylmä meinaan. Mutta että sisälläkin! Täytyy alkaa laittaa pattereita päälle kesän jäljiltä, ja hakea liiteristä kopallinen halkoja uuninlämmikkeeksi. Onneksi minulla on pääkallokuvioiset pörrösukat jalassa, että tarkenen tassutella täällä ympäriinsä. Viisivuotiaalla on Pikachu-tossut.

Arvaatte varmaan, että töissä oli tänä aamuna kylmä. Autonlasit jäässä, postilaatikoiden kannet jäässä, sormet jäässä... ja lastauslaiturilla myös jäätävä tunnelma, kiitokset taas työkaverin joka onnistui käytöksellään pilaamaan kaikkien päivän. Mitä ihmettä se temppuilee, aikuinen ihminen?

Eilen kersat tappelivat nuoteista, uskomatonta mutta totta. Kutosluokkalainen oli saanut soitonopettajaltaan lainaan Star Wars -nuottivihon, ja kaikki halusivat katsoa sitä yhtä aikaa... tapailivat ja tunnistivat sitten kilpaa niitä melodioita. Hyvä veto soitonopettajalta, kummasti saa poika lisää opiskelumotivaatiota kun pääsee pimputtamaan Imperial Marchia jne.

Tänään on ohjelmassa - jaa, ei vissiin mitään. Kutosluokkalainen kipaisee koulun jälkeen musiikinteoriaan, ja siinähän se tämän päivän ohjelma taitaa ollakin. Viisivuotias ja minä pysytellään kotosalla, mies lähti töihin autollani, kun siinä oli jo valmiiksi skrapatut ikkunat. Jouduin yöllä raaputtamaan jäät pois ikkunoista ennen töihin lähtöä. Olisi vissiin aika siirtää autot talliin, se vaan on vielä kesän jäljiltä täynnä polkupyöriä ja kaikenlaista sälää.

Ai niin, arvatkaa mitä: ekaluokkalainen on oppinut lukemaan sujuvasti! Kirjaimet loksahtivat kohdalleen viime perjantaina alakoululaisten patikkaretkellä, tyttö oli tajunnut mitä eri viitoissa ja kielto- ja opastekylteissä luki, oli lukenut niitä ääneen kaverilleen. Pidetään lukujuhlat sitten syyslomalla. Ja hommataan tytölle kirjastokortti. Opin itse lukemaan viisivuotiaana, istuin olkkarin lattialla selaamassa sanomalehteä ja yhtäkkiä kirjaimet asettuivat paikoilleen ymmärrettäviksi sanoiksi ja lauseiksi - muistan se uskomattoman elämyksen varmaan ikuisesti. Missä tilanteessa te blogikamut opitte lukemaan, muistatteko? Kertokaa! Keskiviikonjatkoa kaikille!